Tidsskriftlesesirkel # 9 Med Selma M. Yonus

Tekstallmenningen og Tekstallianse inviterer til Tidsskriftlesesirkel nr. 9 på Bokhuset i Stavanger 28. november kl. 18.

Tidsskriftlesesirkelen vil fokusere på teksten «Tapt i skrift-og språkendring» fra tidsskriftet Prosa 3/2023, skrevet av den uiguriske forfatteren og lingvisten Abduweli Ayup, som er bosatt i Bergen som fribyforfatter. Lesesirkelen vil bli ledet av Selma M. Yonus, poet, forfatter, oversetter og journalist fra Ninive i Irak, som har vært bosatt i Stavanger siden 2009. Den uiguriske lingvisten Abduweli Ayup har skrevet teksten «Tapt i skrift-og språkendring» for Prosa 3/2023. Teksten handler om hvordan Kinas språkpolitikk har ført til stadige skifter av skriftsystem for uigurisk; fra arabisk til kyrillisk, latinsk og uigurisk-arabisk. Abduweli Ayup forteller om hvordan opplevelsen av dette formet hans sterke engasjement for å bevare uigurisk språk og historie:
«Nå står vi overfor en språkkrise der barna ikke lenger lærer morsmålet sitt. Angrepet mot skriftspråket som min familie og alle andre uigurer har vært utsatt for de siste 70 årene, har endret form og blitt enda hardere. Et alfabet som nasjonen vår har brukt i over tusen år, har blitt tatt fra oss, og det er ennå for tidlig å si noe om hvilket skadeomfang vi står overfor nå som neste angrep treffer oss – denne gangen for å ta fra oss talespråket vårt.»

Tekstallmenningen har tidligere arrangert en rekke tidsskriftlesesirkler i Bergen. Tekstallmenningen er en nasjonal arena for tidsskrift- og småforlag, og fremover vil vi også arrangere lesesirkler til Stavanger.

Tidsskriftlesesirkelen vil foregå på norsk, og alle nivåer av norskferdigheter er hjertelig velkommen. Det er gratis å delta på lesesirkelen, og deltakere kan få et gratis eksemplar av tidsskriftet Prosa 3/2023 på forhånd. Utgaven kan hentes på Bokhuset i Kirkegaten 40 i Stavanger sentrum, åpent mandag-fredag kl 10-15.
Teksten kan også leses her: https://prosa.no/artikler/essay/tapt-i-skrift-og-sprakendring

Tidsskriftsirkelen er støttet av Bergesenstiftelsen og Bergen Kommune. 

Foto: Asbjørn Goa

See less

Dato

28 nov 2023
Utløpt!

Tid

18:00 - 20:00

Sted

Bokhuset
Kirkegata 40, 4006 Stavanger

Arrangør

Tekstallmenningen
Nettsted
Tekstallmenningen

Andre Arrangører

Tekstallianse
E-post
kontakt@tekstallianse.org