Teatersalong om anmelderi

Tekstallianse, Rogaland Teater, Bokhuset og Kapittel inviterer til Teatersalong om anmelderi.

Vi har over fleire år sett at redaksjoner nedprioriterer scenekunstkritikk og mange forestillinger blir ikkje anmeldt. I den norske mediefloraen har kulturkritikken og kulturjournalistikken blitt bygget ned de siste årene. Dette gjelder både fleire av våre største aviser og NRK. Kritikkens faglighet er under stadig større press, og i det store og hele handler det ofte om å bedrive en enkel form for forbrukerveiledning uten noen form for klangbunn i det respektive fagfeltet.

Hva skjer når kritikk nedprioriteres?

Det er altså liten tvil om at det har vært en betydelig endring for kritikkens vilkår og synlighet i de siste 15-20 årene. Scenekunstkritikken ivaretas i dag først og fremst av kulturtidsskriftene. Ellers kan man finne publikumsreaksjoner i nettaviser og på ulike blogger. Antallet og omfanget av teaterkritikker i den trykte dagspressen er kraftig redusert. Der riksaviser som Aftenposten, VG og Dagbladet tidligere hadde fast ansatte scenekunstkritikere, er det i dag stort sett frilansere som skriver anmeldelser, eventuelt faste ansatte uten relevant kunnskap om feltet.

Hvor viktig er den profesjonelle kritikken for scenekunstens utvikling, for publikum og for en løpende samtale om scenekunst? Hva skjer når den nedprioriteres og sakte, men sikkert forsvinner og hva skal til for å få mer og bedre og i større grad faglig begrunnet kritikk tilbake i mediefloraen?

Vi har samlet et meget kompetent panel som skal gjøre et dypdykk i anmelderiets og kulturjournalistikkens vilkår anno 2023.

Jan Zahl, kulturjournalist og anmelder i Stavanger Aftenblad
Anette Therese Pettersen, kritiker/redaktør
Mattis Herman Nyquist, dramatiker/regissør Cassandra

Samtaleleder: Ingvild Bræin, kulturjournalist/kritiker

Teatersalongen avholdes 23. september kl. 16.00 på Intimscenen på Rogaland Teater, i forkant av forestillingen Cassandra som vises på samme scene kl. 18.00.

Gratis inngang med Dramakort, Kapittelpass og for Tekstallianses medlemmer.

Ordinær pris kr. 150,-

Tekstallianse følger opp samtalen om scenekunstkritikk på årets Meteor i Bergen med Kritikerverksted og samtalen Kritikk av kritikken.

Dato

23 sep 2023
Utløpt!

Tid

16:00 - 17:00

Sted

Rogaland Teater
Teaterveien 1, 4005 Stavanger

Arrangør

Tekstallianse
E-post
kontakt@tekstallianse.org

Andre Arrangører

Bokhuset
Rogaland Teater