Litteraturøkonomi
Tekstallianse og Litteratursymposiet i Odda har invitert Tore Slaatta og Anne Oterholm til en faglig samtale om litteraturøkonomi. Samtalen ledes av Hilde Sandvik, og skal danne grunnlag for samtalen Litteraturpolitikk.
Den etablerte litteraturbransjen er preget av store konsern som har eierskap i en rekke store og små forlag og nær sagt all distribusjon, kjedebokhandel, lydbokforlag og de største litterære agentur. I tillegg kommer noen forlagshus, selvpubliseringsforlag og en rekke små og mellomstore bedrifter, og til slutt et kratt av småforlag og uavhengige aktører.
I dag omfatter politiske virkemidler for litteratur blant annet momsfritak, fastprisavtalen og innkjøpsordningene. I tillegg gis statlig driftsstøtte til institusjoner, prosjektstøtte til litteraturproduksjon og formidlingstiltak, og stipender til forfattere og kritikere.
Tilfaller hovedvekten av de offentlige virkemidlene de store konsernene som utbetaler direktørlønn, eierutbytte og konsernbidrag i tråd med privat næringsliv? Er konkurransesituasjonen diktert ut fra deres egne, kommersielle hensyn? Hvordan påvirker den økonomiske strukturen mangfoldet, kvaliteten og formidlingen av den norske litteraturen?
Om deltakerne:
Tore Slaatta er professor i medievitenskap, forsker og faglitterær forfatter. Han var inntil nylig Generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter-og oversetterforening (NFFO). Sammen med Helge Rønning har han skrevet Litteraturpolitikkens verktøykasse gir en gjennomgang av den norske litteraturpolitikkens viktigste virkemidler.
Forfatter, skribent og kritiker Anne Oterholm er rådsmedlem i Kulturrådet og leder forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Hun var leder av Den Norske Forfatterforening i perioden 2005-2012.
Hilde Sandvik er journalist, forfatter og sjefredaktør i Broen.xyz.
Foto:
Tore Slaatta: Pax Forlag
Hilde Sandvik: Helge Skodvin
Anne Oterholm: Pernille Marie Walvik
Arrangementet vil bli strømmet til vår kanal Tekst-TV.