Fra J.K Rowling til Avalanche – er litteraturen og spillkulturen et trygt sted for alle?

10. februar 2023 lanseres videospillet Hogwarts Legacy, et massivt rollespill basert på Harry Potter-universet. Lanseringen er preget av etiske spørsmål, og Tekstallianse og Spillhuset Bergen inviterer til en åpen samtale om noen av disse.

Forfatteren J.K Rowling har offentlig uttalt seg negativt om transpersoner. Uttalelsene har ført til reaksjoner både fra lesere, forfattere og kulturarbeidere, biblioteker og bokhandlere, skuespillere fra Harry Potter-filmene, fra spillutviklere i Avalanche Software (Warner Bros) og fra spillanmeldere. Dette har vekket motreaksjoner, og det har oppstått en opphetet debatt som slår ut på mange ulike nivåer.

Da spillanmelder Rune Fjeld Olsen i en NRK-artikkel skulle trekke frem ti spill han gledet seg til i 2023, så sto ikke Hogwarts Legacy på listen. I en notis skriver han at det har vært noen etiske utfordringer knyttet til spillåret 2023, og at «Hogwarts Legacy ser bra ut, men jeg gremmes over det transfobiske korstoget J. K. Rowling kjører på Twitter».

Hvordan kan en forfatter sine meninger, et management og et spillutviklingsselskap sine valg og media sin rolle påvirke utøvere, lesere, seere og spillere sin trygghet? Og hvordan påvirker dette Avalanche sin lansering av Hogwarts Legacy i praksis?

På lanseringsdagen inviterer Tekstallianse og Spillhuset Bergen til en samtale om disse problemstillingene hvor vi stiller spørsmål om det er mulig å skille bøkene fra forfatterne og spillene fra spillutviklerne? Kan vi spille Hogwarts Legacy uten å preges av kontroversene?

I panelet:

Gro Jørstad Nilsen, forfatter og litteraturanmelder i Bergens Tidende, og styremedlem i Spillhuset Bergen.

Rune Fjell Olsen, spillanmelder i NRK og leder spillnettstedet LevelUp. Han opplevde nylig en massiv reaksjon da han skrev om kontroversene rundt Rowling og Hogwarts Legacy.

Isak Bradley, leder for Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI), og erfaringskonsulent på Ung Arena hvor han jobber med barn og unge som har spørsmål rundt kjønnsidentitet.

Kenneth Flage, tidligere spilljournalist og har jobbet med barn og unge i spillkulturen gjennom Utekontakten, og jobber nå på Spillhuset Bergen.

Tekstallianse er et regionalt nettverk for litteratur, tidsskrift og kritikk på Vestlandet.
Spillhuset Bergen er et kulturhus for spill og spillkultur, og en sosial arena for barn, ungdom og unge voksne.

Arrangementet er gratis.
Begrenset antall plasser, påmelding her:
https://forms.monday.com/forms/6279a8bb8b9c4198508ed412501f604b?r=use1

Dato

10 feb 2023
Utløpt!

Tid

18:00 - 19:00

Sted

Spillhuset Bergen
Veiten 3, 5012 Bergen
Nettsted
https://www.spillhus.no