Etikk takk – en podkast

Etiske problemstillinger i prosa, sakprosa og dokumentar.

Med Eirik Bø, Sven Egil Omdal og Bjarte Mørner Tveit

De siste årene har diskusjonen rundt hva det skal være lov og ikke lov å gjøre i en rekke forskjellige sjangre og utgivelsesformer gått høyt. I skjønnlitteraturen har den såkalte virkelighetslitteraturen presset fram krav til forleggeriet om å underlegge seg journalistikkens vær-varsom-plakat. Samtidig har sakprosasjangeren antatt nye former som benytter seg av skjønnlitterære grep, og en rekke utgivelser har skapt og diskusjoner rundt metodikk og etikk. Dokumentarfilmsjangeren balanserer også på knivseggen mellom journalistisk metode og kunstnerisk uttrykk, og vi ønsker å belyse hvilke problemstillinger seriøse aktører innen alle disse felten møter og må forholde seg til i sitt virke.

Vi vil snakke om beslutningene som tas og problemene som oppstår i spennet mellom kunstnerisk frihet og saklig etterrettelighet, mellom ytrings- og tilsvarsrett, mellom ytringsfrihet og ytringsansvar.

Sven Egil Omdal (Stavanger Aftenblad) er en nestor i norsk journalistikk, med fortid både som leder av Norsk journalistlag, Pressens faglige utvalg og sist i 2019 leder av Norsk Presseforbunds Kildeutvalg. I Stavanger Aftenblad har han vært både nyhetsredaktør og kulturredaktør.  Omdal har i tillegg skrevet flere sakprosabøker, blant annet ”Noe innen media : har det klikket for pressen?” (2016) og sist ”Byen som formet Norge” (2020).

Bjarte Mørner Tveit (Piraya Film) er regissør, produsent og medeier i Piraya Film som de siste årene har skapt mye debatt med filmer som Pels (2014), Griseindustriens hemmeligheter (2019) og Muldvarpen (2020), filmer som alle i stor grad har benyttet seg av hemmelige opptak og som har skapt diskusjon om dokumentarisk metode. Piraya sine ofte politiske dokumentarer har mottatt en rekke priser og nominasjoner verden over. Tveit og Piraya film fikk i 2019 Fritt Ords Honnør for å ha avslørt og skapt debatt rundt pelsdyrindustrien og svineproduksjonen i Norge.

Eirik Bø (Pelikanen forlag) er prosjektleder for Tekstallianse Rogaland, leder for  Forleggerforeningens ytringsfrihetsutvalg og redaktør og forlegger i Pelikanen forlag.

Samtalen publiseres i Tekstallianse sin podkast, Tekstpod.

Foto: Bjarte Mørner Tveit (privat), Eirik Bø (Kapittel), Sven Egil Omdal (Ståle Grut)

Dato

22 apr 2021
Utløpt!

Tid

12:00 - 13:00

Sted

Tekstpod
Tekstpod