Bergensbrag-generationen

Lansering av
BERGENSBRAG-GENERATIONEN
Opblomstringen af uafhængige litteraturplatforme i Norge fra 2000 til 2005

Redaktør og forfatter Susanne Christensen i samtale med Gunnar Wærness og Cathrine Strøm som begge har bidratt med replikker til utgivelsen.

Deltakerne presenteres ved sine egne innledende setninger i boken:

«Der var en optimistisk stemning i de tidlige 00’ere, en følelse af at noget kunne begynde. Den blotte passage ind i et nyt årtusinde indebar et magisk løfte om at man kunne gå til verden, og dermed også til litteraturen, med nye øjne»
Susanne Christensen (forfatter, litteraturkritiker og essayist)

«Ansvarliggjøring og frigjøring. Ikke klag, lag. To viktige mantraer destillert ut fra litteraturfeltet i Bergen på begynnelsen av 00-tallet»
Cathrine Strøm (litteraturformidler, arrangør, skribent og forlegger)

«Nå ligger boken lett i håndflaten din, den har blitt levende og fylles opp med wailende sangere og twerkende dansere, den svarer på flere språk når du spør, den hjelper de folkesky periferiene av menneskeheten å møtes: den storøyde hjemmesitteren, den skvetne nattskiftarbeidende renholderen, den skuddredde soldaten og skolevegreren med de tunge øyelokkene – alle dem som ikke klarer å slutte å gråte, og som sitter foran boken og stirrer og stirrer, mens de med en avspent pekefinger puffer seg selv ømt ned i svelget til en døgnåpen rastløs verden.»
Gunnar Wærness (forfatter, gjendikter og kabaretartist)

Samtalen publiseres som Tekstpod her.

Velkommen innom Popup book launch i samarbeid med LitFestBergen og Northing i Østre Skostredet 10 for å få boken til odel og eie.

Foto:
Susanne Christensen: Permille Marie Walvik
Gunnar Wærness: Selvportrett i scanner 2016
Cathrine Strøm: Lillehammer UNESCO-litteraturby

Design:
Yilei Wang, Northing

Om utgivelsen:

I Bergen i 2003 fant det første Bergensbrag sted, et seminar arrangert av det norske mikroforlaget Gasspedal og det danske litteraturtidsskriftet Apparatur. Det slo gnister mellom Gasspedal, Apparatur og de inviterte deltakerne fra blant annet tidsskriftet nypoesi.net, mikroforlaget H Press og LUJ – nordenfjeldske litteraturtidsskrift.

»Bagefter oprettede vi en email-liste og havde egentlig en stiltiende aftale om at lave en revolution,« sa Gasspedals Susanne Christensen om Bergensbrag til den danske avisen Information i 2008. I 2016 ble hun invitert av den københavnske professor emeritus Tania Ørum til å skrive en tekst om norske småforlag på det tidlige 00-tallet, og i samarbeid med poet Gunnar Wærness ble diverse publikasjoner funnet frem fra arkivet.

I begynnelsen av 2020 forelå teksten, som i 2021 vil trykkes i antologien A Cultural History of the Avant-Garde in the Nordic Countries 1975 and After, utgitt av det belgiske akademiske forlaget Brill.

Koronasommeren 2020 traff Christensen Tekstallianses Inga Moen Danielsen, og ideen om en selvstendig publikasjon ble unnfanget, med utgangspunkt i at denne historien tilhører Bergen.

Nå kan Tekstallianse i samarbeid med designer Øystein Vidnes presentere Susanne Christensens artikkel om Bergenbrag-generationen, etterfulgt av 12 replikker om det skandinaviske småforlagsmiljøet på det tidlige 00-tallet, ved Henning H. Bergsvåg, Tomas Espedal, Maja Elverkilde, Mathias Kokholm, Cathrine Strøm, Jørn H. Sværen, Audun Lindholm, Øystein Vidnes, Eirik Vassenden, Magnus William-Olsson, Gunnar Wærness og Monica Aasprong.

Vi vil gjerne takke Fritt Ord og Bergen kommune for støtte til utgivelsen.

<iframe src=»https://anchor.fm/tekstallianse/embed/episodes/Bergensbrag-generationen-eq90kl» height=»102px» width=»400px» frameborder=»0″ scrolling=»no»></iframe>

Dato

11 feb 2021
Utløpt!

Tid

17:00 - 19:00

Sted

Northing Space
Østre Skostredet 10