Arkitekturkritikkens rolle i kulturjournalistikken

I Bergen går det varmt i debattene om store byutviklingsprosjekter som Dokken og bybanen, samtidig som denne vårens “Arkitekturopprør” freidig fremmer preferanser for en viss type estetisk utforming av byens bygningsarkitektur og brakt arkitekturdebatten utover en smal og faglig krets. I et tid hvor kulturredaksjonene legges ned, har Bergens Tidende samtidig satsa på arkitektur ved å ansette en egen arkitekturkommentator!
Hvilken rolle har arkitekturkritikk i kulturjournalistikk i dag? Trenger vi arkitekturkritikk og hvordan kan vi tilrettelegge for en nyttig og åpen offentlig debatt og kritikk av arkitektur og byutviklingsprosjekter?
ROM arrangerer i høst kritikkworkshopper og kritikkdebatter i tre byer: Bergen, Tromsø og Oslo. Dette er det nyoppstartede prosjektet Romlig kritikk. Første arrangement ut i debattrekka er Bergen på KODE, velkommen!
I kveldens panel:
– Anders Rubing, arkitekt og arkitekturkritiker i Bergens Tidende
– Marina Bauer, arkitekt og tidligere styremedlem i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL)
– Kristoffer Jul-Larsen, kunstkritiker, førsteamanuensis ved Høgskolen på Vestlandet og tidligere undervist i kunstkritikkens sjangre ved NTNU.
Møteleder er Sindre Viulsrød, utstillingskoordinator, prosjektleder og kurator hos KODE kunstmuseer med utdanningsbakgrunn fra verneteori og representasjonsarkitektur.
Samarbeidspartnere i Romlig kritikk i Bergen er: KODE, Tekstalliansen, Bergen Arkitektforening (BAF)
—–
Romlig kritikk skal gjennom ulike tiltak fremme, samle, utvikle, diskutere, produsere og formidle arkitekturkritikk. Kritikken skal kunne omfatte arkitektur i en bred forstand og inkludere byplanlegging, urban design, offentlige rom, landskapsarkitektur og stedsutvikling og bygger videre på problemstillingene som løftes i den skandinaviske samarbeidsutstillingen Jävla Kritiker! Tre skriveworkshoper og kritikkdebatter i tre ulike byer høsten 2021 utgjør oppstartsprosjektet som skal utvikle et samlingssted og diskusjonsrom for arkitekturkritikk og arkitekturkritikere.
Se mer info om prosjektet og denne høstens aktivitet på https://r-o-m.no/Skriveworkshop-og-kritikkdebatter

Dato

07 okt 2021
Utløpt!

Tid

20:00 - 22:00

Sted

KODE 1
KODE 1