Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

Kurs i teaterkritikk

19. oktober kl. 17:002. november kl. 20:00

Hvorfor skal vi anmelde teater? Og hvordan? Hva står på spill i anmeldelser av teater og scenekunst? Hvilke forventninger har man til en anmeldelse, og hvordan ser en god anmeldelse ut? I et kurs som strekker seg over tre samlinger ser vi nærmere på disse spørsmålene. Vi skal også diskutere hvordan mediet vi skriver i påvirker anmelderarbeidet.
1. samling: 19. oktober, kl. 17.00 – 20.00
Hva er teaterkritikk?
v/Therese Bjørneboe)
Hva forventes av en teaterkritikk? Hva bør en anmeldelse inneholde? Vi ser på eksempler og diskuterer kritiske genre, stil og publikasjonsformer.
2. samling: 26. oktober, kl. 17.00 – 20.00
Hvordan skrive en anmeldelse?
v/Therese Bjørneboe og Knut Ove Arntzen
Er anmelderen redaksjonens utsendte på teatret, eller teatrets utsendte i offentligheten? Hvem skriver man for? Hvordan finner man sin egen stemme? Vi diskuterer med utgangspunkt i lesernes egne tekster, og ser på bl.a. språk, stil og temperatur.
3. samling: 2. november, kl. 17.00 – 20.00
Hva er kritikerens rolle og ansvar?
v/Therese Bjørneboe og Charlotte Myrbråten
Den siste tiden har flere av de mest opphetede debattene om teater handlet om forholdet til en politisk virkelighet. Med utgangspunkt i stykket Sløserikommisjonen diskuterer vi etikk, integritet og kritikerens posisjon.
Pris: kr 1500
Student: kr 500
Medlem i Tekstallianse: gratis
Påmeldingsfrist 11.oktober
Faglig ansvarlig og kursleder:
Therese Bjørneboe er kulturjournalist, kritiker og redaktør. Can. mag i Idéhistorie, UiO. Tidligere kulturredaktør i Klassekampen, og journalist og kritiker i en rekke aviser, bl.a. Klassekampen, Morgenbladet og Aftenposten. Har skrevet i ulike internasjonale teatertidsskrift. Tidl. komiémedlem i International Ibsen Award, Heddajuryen o.a. Redaktør for Norsk Shakespearetidsskrift siden 1998.
Øvrige bidragsytere:
Charlotte Myrbråten er utdannet teaterviter ved UIB, og skrev masteroppgave om feministisk teaterteori og praksis. Hun har vært kritiker siden 2008 i blant annet BA og Aftenposten, og nå i BT, Klassekampen og Norsk Shakespearetidsskrift. Er også arrangementsansvarlig på Bergen Offentlige Bibliotek.
Knut Ove Arntzen er professor emeritus i teatervitenskap, Universitetet i Bergen. Hans spesialfelt har vært skuespillerkunst og gruppeteater, visuell dramaturgi, arktisk drama og teaterkritikk. Utøvende teaterkritiker i Arbeiderbladet, 1977-1987 og siden 2000 i Norsk Shakespearetidsskrift. Har undervist i teaterkritikk, og skrevet en lang rekke fagartikler og bidratt til en rekke bokutgivelser i Norge og internasjonalt.
Kurset er arrangert av Norsk tidsskriftforening i samarbeid med Kritikerlaget og Tekstallianse, med støtte fra Kulturrådet, Fritt Ord og Pressens faglitterære fond.

Detaljer

Start:
19. oktober kl. 17:00
Slutt:
2. november kl. 20:00
Kategori for Arrangement:

Sted

Litteraturhuset i Bergen
Litteraturhuset i Bergen
Bergen, Norge
Hjemmeside:
http://www.litthusbergen.no/