Arkiv
Teatersalong om anmelderi

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Andre Arrangører
-
Bokhuset
-
Rogaland Teater
Sted
- Rogaland Teater
- Teaterveien 1, 4005 Stavanger
Tekstallianse, Rogaland Teater, Bokhuset og Kapittel inviterer til Teatersalong om anmelderi.
Vi har over fleire år sett at redaksjoner nedprioriterer scenekunstkritikk og mange forestillinger blir ikkje anmeldt. I den norske mediefloraen har kulturkritikken og kulturjournalistikken blitt bygget ned de siste årene. Dette gjelder både fleire av våre største aviser og NRK. Kritikkens faglighet er under stadig større press, og i det store og hele handler det ofte om å bedrive en enkel form for forbrukerveiledning uten noen form for klangbunn i det respektive fagfeltet.
Hva skjer når kritikk nedprioriteres?
Det er altså liten tvil om at det har vært en betydelig endring for kritikkens vilkår og synlighet i de siste 15-20 årene. Scenekunstkritikken ivaretas i dag først og fremst av kulturtidsskriftene. Ellers kan man finne publikumsreaksjoner i nettaviser og på ulike blogger. Antallet og omfanget av teaterkritikker i den trykte dagspressen er kraftig redusert. Der riksaviser som Aftenposten, VG og Dagbladet tidligere hadde fast ansatte scenekunstkritikere, er det i dag stort sett frilansere som skriver anmeldelser, eventuelt faste ansatte uten relevant kunnskap om feltet.
Hvor viktig er den profesjonelle kritikken for scenekunstens utvikling, for publikum og for en løpende samtale om scenekunst? Hva skjer når den nedprioriteres og sakte, men sikkert forsvinner og hva skal til for å få mer og bedre og i større grad faglig begrunnet kritikk tilbake i mediefloraen?
Vi har samlet et meget kompetent panel som skal gjøre et dypdykk i anmelderiets og kulturjournalistikkens vilkår anno 2023.
Jan Zahl, kulturjournalist og anmelder i Stavanger Aftenblad
Anette Therese Pettersen, kritiker/redaktør
Mattis Herman Nyquist, dramatiker/regissør Cassandra
Samtaleleder: Ingvild Bræin, kulturjournalist/kritiker
Teatersalongen avholdes 23. september kl. 16.00 på Intimscenen på Rogaland Teater, i forkant av forestillingen Cassandra som vises på samme scene kl. 18.00.
Gratis inngang med Dramakort, Kapittelpass og for Tekstallianses medlemmer.
Ordinær pris kr. 150,-
Del arrangementet
Krabben poesikritikk på Kapittelfestivalen

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Sted
- Arneageren Stavanger
Poesien, kritikken og tidsskriftet har gått hand i hand siden den litterære offentlighetens fødsel.
Tekstallianse slår et slag for alle tre og løfter frem fire anmeldelser fra det digitale poesitidsskriftet Krabben.no under årets Kapittelfestival.
Her finner du en fullstendig oversikt over programmet. Dersom du ikke har mulighet til å delta på Kapittelfestivalen kan du lese og høre poesianmeldelsene gjennom lenkene under.
Onsdag kan du høre Espen Grønlie om Gunnar Værness sitt dikt «Kosmos’ beibi»
https://www.krabbenpoesikritikk.no/arkiv/gjenferd-i-nyere-historie/
Torsdag: Sindre Ekrheim anmelder Finn Øglends siste diktsamling Leve evig som støvet:
https://www.krabbenpoesikritikk.no/arkiv/lyrisk-malstraum/
Fredag: Ingrid Nilsen anmelder Jo Eggens nyeste diktsamling Islandske dikt:
https://www.krabbenpoesikritikk.no/arkiv/poesiens-plutselige-vertigo/
Lørdag: Fredrik Hagen anmelder Erling Kittelsens diktsamling Samling. Dedikterte dikt:
https://www.krabbenpoesikritikk.no/arkiv/dedikasjon-og-stemme/
Del arrangementet
«Kritikerens spøkelse» – en metakritisk kvartett

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Andre Arrangører
-
Litteraturhuset i Bergen
Sted
- Litteraturhuset i Bergen
- Østre Skostredet 5-7 5017 Bergen
-
Nettsted
https://www.litthusbergen.no
Møt Eirik Vassenden, Olaug Nilssen, Erlend Liisberg og Preben Jordal når Pelikanen lanserer Vassendens «Kritikerens spøkelse» med en metakritisk kvartett.
Eirik Vassenden har skrevet boken «Kritikerens spøkelse – om kunsten å felle smaksdommer i det 21. århundret», og i den anledning inviterer vi til metakritisk kvartett der Vassenden sammen med tre kollegaer prøver å besvare spørsmålene om hva vi trenger kritikeren til i dag, hvilken plass kritikken kan ha i de nye offentlighetene og hvordan den kan håndtere de nye teknologiene som truer med å ommøblere hele skriftkulturen. Arrangeres i samarbeid med Tekstallianse, Pelikanen forlag og Litteraturhuset i Bergen
Arrangementet er gratis.
Del arrangementet
Webinar: AI Kickstart for utgivere

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Sted
- Zoom
- Digitalt
Onsdag 13. september ønsker vi velkommen til et introduksjons-webinar i AI-markedsføring.
Dette er et interaktivt kurs som tar deltakerne gjennom de grunnleggende stegene for AI-markedsføring. På kurset vil deltakere få anledning til å lage sin egen copy-paste mal for å lære opp AI til å forstå bedriften og hva man selger. Kurset vil ta for seg hvordan bruke ChatGPT, hvordan tenke med AI og hvordan øke inntjeningen med enkle teknikker. Kurset er spesielt utviklet for utgivere, forlag, og andre som publiserer.
Pål R. Hetland er bestselgende forfatter, byråsjef for Pronto AI og leder av Norges eneste mastermind markedsføring med kunstig intellingens: AI-Mastermind fra Klar Effekt.
Lenke til registrering:
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZUpc-iqrjkqE9wefavCTk8dYWQKPm2glOtN
Del arrangementet
Live spillkritikk: Teslagrad 2

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Andre Arrangører
-
Spillhuset Bergen
Sted
- Spillhuset Bergen
- Veiten 3, 5012 Bergen
-
Nettsted
https://www.spillhus.no
Tekstallianse og Spillhuset Bergen inviterer til live spillkritikk!
Hva gjør et spill bra eller dårlig, og tenker voksne fagfolk det samme som gamerne? Vi inviterer til en samtale om aktuelle spill hvor en spillkritiker og en representant for målgruppen gir sine tilbakemeldinger på scenen.
På vår aller første live spillkritikk inviterer vi til samtale om Teslagrad 2.
Teslagrad 2 er oppfølgeren til 2013-spillet Teslagrad, som satte spillutvikleren Rain Games på kartet og utløste en digital bergensbølge av indie-spillperler fra Bergen. Men det skulle ta et tiår før Rain annonserte en oppfølger.
Er det Teslagrad 2 som skal skape bølger fra bergensk spillutvikling igjen, eller er det for lite for sent?
Målgruppen for Teslagrad 2 vil bli representert av Andreas Gjøsæther, spillkritiker for Gamer.no
Kenneth Flage har 10 års erfaring som frilans spillkritiker for Gamereactor Norge, Pressfire og Bergens Tidende. Han har master i medievitenskap og bakgrunn som medielektor. Videre har han jobbet ved Spillhuset Bergen og med barn og unge i spillfeltet for Utekontakten i Bergen.
Del arrangementet
Tekstlunsj #18 med Eirik Vassenden

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Sted
- Zoom
- Digitalt
Tirsdag 12. september kan du høre Eirik Vassenden, professor i Nordisk litteratur ved UiB, forfatter og kritiker snakke om kritikkens stilling i dag, og muligheten for å felle estetiske dommer i det 21. århundret.
Tekstlunsj – Tekstallianses digitale møteplass
En tirsdag i måneden inviterer vi til en uformell, digital møteplass. Vi starter med en kort innledning om et relevant eller aktuelt tema, og åpner deretter for samtale om temaet eller andre ting man vil snakke om. Møtet starter kl 12, og vi håper det kan fungere som en felleslunsj med kollegaer og aktører i litteraturfeltet fra (hjemme)kontorer og skrivestuer i hele landet. Vi har satt en tidsramme på en time, men dere er velkommen til å delta så lenge det passer i arbeidsdagen.
Lenke til Tekstlunsj:
https://us06web.zoom.us/j/84766624571
Foto: UiB
Del arrangementet
Sjangeraften: Det underlige og det uhyggelige

Fredag 1. september kl. 19.00 blir det sjangeraften på Bokhuset i Stavanger. Temaet vil være den underlige og det uhyggelige, og ta for seg sjangerlitteratur fra et norsk perspektiv.
Hvorfor blir denne typen litteratur så ofte oversett og nedvurdert, og også ofte rettet mot et yngre publikum? Hvordan er det å skrive slik litteratur her i Norge, og har vi hatt et større miljø for denne typen litteratur?
For å belyse disse spørsmålene møter vi forfatter Ørjan N. Karlsson som har skrevet flere kritikerroste romaner innenfor krim, sci-fi, fantasy og ikke minst det uhyggelige.
Han møter mangeårig Vagant redaktør Audun Lindholm, som også har skrevet om sjangerlitteraturens historie i Norge og har vært redaktør for flere fanziner som har tatt for seg litteraturens randsoner.
Samtalen ledes av Patrick Petterson.
Etter samtalen blir det stemningsfull konsert med Kjetil Brandsdal og Tore Warlands helt særegne lydbilde.
Arrangementet er et samarbeid med Bokhuset og Tekstallianse.
Foto: Julie Pike (Ørjan N: Karlsson) og Harald Kritchel (Audun Lindholm)
Del arrangementet
Digitalt informasjonsmøte om tilskuddsordningene for litteratur

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Sted
- Zoom
- Digitalt
Velkommen til digitalt møte om Kulturrådets tilskuddsordninger for litteratur.
Tekstallianse har invitert Kulturdirektoratet til informasjonsmøte om tilskuddsordningene litteraturformidling, litteraturprosjekt og litteraturproduksjon, samt innkjøpsordningene. Det vil bli informert om ordningene, endringer og satsingsområder.
I 2022 ble det vedtatt justerte retningslinjer for tilskuddsordningen for litteraturformidling. Blant annet er søknadskategorien formidlingsvirksomhet innført, i tillegg til kategoriene litteraturfestival, litteraturarrangement og annen type formidling av litteratur. Kategorien formidlingsvirksomhet har kun søknadsfrist 5. september i år, og det stilles særskilte krav til søknaden. Tekstallianse har fått en del henvendelser angående dette, og vi vil på webinaret få informasjon om de ulike søknadskategoriene og hvilke krav som stilles for å kunne søke.
Aktører i hele landet er hjertelig velkommen til å delta på møtet.
Registrering:
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZUuf-6gqToiGte4oCqw7givAg-LnU2X0Gnz
Mer informasjon og lenke til webinaret kommer snart.
Del arrangementet
Dialogmøte om søknader for tidsskrift og kritikk

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Andre Arrangører
-
Tekstallmenningen
-
Nettsted
Tekstallmenningen
Sted
- Zoom
- Digitalt
Velkommen til dialogmøte om søknader til ordningen Tidsskrift og kritikk i Kulturrådet!
5. september er det søknadsfrist for ordningen Tidsskrift og kritikk, og da skal planene for 2024 presenteres i tekst og tall.
Her finner vi utfyllende informasjon om ordningen, og Kulturdirektoratet inviterer til informasjonsmøte mandag 14. august kl 13.00 (mer informasjon kommer).
Sammen med Norsk tidsskriftforening og Tekstallmenningen inviterer vi tidsskrifter og utgivere til et digitalt dialogmøte onsdag 23. august kl 11.30. Her vil vi invitere til samtale rundt relevante spørsmål knyttet til søknaden som prisøkning, honorering, ekstraordinære tiltak, den nye biblioteksordningen, abonnementspriser, betingelser for agenter/forhandlere og/eller annet.
Bente Riise fra Tidsskriftforeningen og Inga Moen Danielsen fra Tekstallmenningen vil delta, og møtet er ment som en arena for dialog, erfaringsutveksling og gjerne diskusjon om viktige spørsmål for kommende år som må avklares før søknaden sendes inn.
Alle er hjertelig velkommen til å delta, helt uavhengig av medlemskap eller samarbeid.
Påmelding her.
Del arrangementet
Tidsskriftlesesirkel #7: Stina Amankwah

Arrangør
-
Tekstallmenningen
-
Nettsted
Tekstallmenningen
Andre Arrangører
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Sted
- Laugaren Badstue
- Damsgårdsveien 229, 5160 Laksevåg
Tekstallmenningen og tidsskriftet DER inviterer deg til vår nye tidsskriftlesesirkel. Lesesirkelen ledes av forfatter og samfunnsdebattant Stina Amankwah. Vi tar utgangspunkt i DER sin siste utgave «Lokalvalg».
Hvilken politikk vil skape de beste kulturarenaene for bergensere?
Vi samles for å gå gjennom partienes valgprogram for å finne ut hvilket parti som vil legge til rette for det beste kulturtilbudet og kulturarenaene for alle bergensere.
Det er gratis å delta på lesesirkelen, og deltakere får et gratis eksemplar av tidsskriftet på forhånd. Et gratis eksemplar av DER kan hentes hos Tekstallmenningen i Markeveien 4b i Bergen, mellom 10.00 og 15.00 på hverdager.
Dato: 12. august
Tid: 16.00-17.30
Sted: Laugaren Badstue, Damsgårdsveien 229.
Litt om Laugaren:
Laugaren er en stor flytende badstue, bygget på dugnad og finansiert gjennom gaver, tilskudd, sponsing og folkefinansiering. Målet er å lage en rimelig og inkluderende møteplass som tilgjengeliggjør sjøfronten i Bergen. Laugaren er ferdig bygget, men venter på litt ekstra midler og avklaringer før den kan sjøsettes.
Ta med:
– Håndkle til å sitte på og håndkle til å tørke deg
– Flaske med vann
– Godt humør
OBS: Dette er fremdeles en byggeplass.
– Vi har ikke toalettfasiliteter. Lurt å gå på forhånd.
– Dette er en teståpning. Ikke vær overrasket om alt ikke går på skinner
Kom mellom 15:45 og 15:55.
Badstumester må forlate området for å hente deg. Hvis du er sen, kan det hende du må vente litt før du blir hentet.
Tidsskriftlesesirkelen er støttet av Bergesenstiftelsen og Bergen kommune.
Del arrangementet
Kritikk som skaper og knuser draumar

Sted
- Førdefestivalen
- Førdefestivalen
Torsdag 6 juli vil Tekstallianse være tilstede under årest Førdefestival med samtalen Kritikk som skaper og knuser draumar.
Agnes Moxnes leder samtalen med Jens Kihl, Katrine Sele og Kjetil Røed, som vil dreie seg om kritikkens villkår, og muligheter for å bidra til å holde kritikken vital og levende i vår tid.
Mer informasjon om arrangementet finner du på Førdefestivalen sine hjemmesider.
Programmet for Førdekonferansen 6. juli finner du her.
Del arrangementet
Tekstlunsj #17 med Olaug Nilssen

Arrangør
-
Tekstallianse
-
E-post
kontakt@tekstallianse.org
Sted
- Zoom
- Digitalt
Fredag 23. juni er ønsker vi hjertelig velkommen til sesongens siste Tekstlunsj! Da kommer forfatter og dramatiker Olaug Nilssen for å dele noen erfaringer og refleksjoner rundt sitt forfatterskap, og kanskje vi får høre litt om den nye romanen Uønska åtferd som kommer i oktober?
Tekstlunsj – Tekstallianses digitale møteplass
En tirsdag i måneden inviterer vi medlemmene i Tekstallianse til en uformell, digital møteplass. Vi starter med en kort innledning om et relevant eller aktuelt tema, og åpner deretter for samtale om temaet eller andre ting man vil snakke om. Møtet starter kl 12, og vi håper det kan fungere som en felleslunsj med kollegaer og aktører i litteraturfeltet fra (hjemme)kontorer og skrivestuer i hele regionen. Vi har satt en tidsramme på en time, men dere er velkommen til å delta så lenge det passer i arbeidsdagen.
Lenke til Tekstlunsj:
https://us06web.zoom.us/j/84766624571
Foto: Bent R. Synnevåg