Korona i det frie litteraturfeltet

[et_pb_section fb_built=»1″ _builder_version=»4.4.5″ hover_enabled=»0″ background_color=»rgba(0,0,0,0)»][et_pb_row _builder_version=»4.4.5″ background_size=»initial» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» hover_enabled=»0″ width=»100%»][et_pb_column type=»4_4″ _builder_version=»3.25″ custom_padding=»|||» custom_padding__hover=»|||»][et_pb_text _builder_version=»3.27.4″ background_size=»initial» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat»]

Fredag 13. mars lanserte regjeringen sine strakstiltak for å dempe de økonomiske virkningene av koronaviruset. Det er ingen tiltak av betydning rettet mot selvstendig næringsdrivende.

Linda Børnes beskriver treffende situasjonen for frilansere i kulturfeltet i Bergens Tidende.

Kulturrådet og Fritt Ord gikk tidligere denne uken ut med informasjon om tilskuddsmottakere som er rammet, og forsikret om at støtte som er gitt til arrangementer som blir avlyst eller utsatt ikke skal kreves tilbake. Det spesifiseres at ”alle utgifter som det er gitt tilskudd til vil bli dekket, til tross for at tiltaket ikke er gjennomført. Dette inkluderer budsjetterte utgifter til forberedelse og selve gjennomføringen av tiltaket, for eksempel utgifter til utøvere eller artister.” 

Det forstår vi som at arrangører skal betale honorar for avtalte oppdrag som blir avlyst. Det er altså ikke slik at de planlagte arrangementene skal utsettes til høsten og honoreres da. For det første er en invitasjon knyttet til en dato og kan ikke uten videre flyttes til ubestemt tid. For det andre kan vi åpenbart ikke ha dobbelt opp med arrangementer i høst, så alternativet er at arrangørene betaler tilbake overskuddet av programmidler som ikke blir brukt i vår. Dette tiltaket har helt tydelig ikke som hensikt at arrangørene skal sitte igjen med et overskudd fra avlyst program.

Videre betyr det at helårsarrangører kan og bør programmere som vanlig, og forplikte seg til avtaler uten å være helt sikker på at de vil kunne gjennomføres. På denne måten opprettholdes det grunnleggende næringsgrunnlaget i det frie feltet, og den offentlige finansieringen når frem til sin riktige mottaker.

Dette er foreløpig det viktigste tiltaket for det frie litteraturfeltet, og nå er det arrangørene sitt ansvar å forvalte det på en måte som gjør at aktørene og feltet i minst mulig grad svekkes.

Vi forventer at de samme betingelser vil gjelde for Kulturdepartementet, fylker, kommuner og andre private stiftelser som resultat av denne Force Majeure.

Tekstallianse vil naturligvis opprettholde våre inngåtte avtaler og jobbe videre med programmering. Vi ønsker i den grad det er mulig å finne alternative løsninger for samtaler og kurs som ikke kan gjennomføres, slik at vi kan publisere programmet som video, podcast eller i tekstform. Vi går i dialog med alle parter for å individuelt finne de mest hensiktsmessige løsninger.

Ekstraordinære tiltak:
NFFO og Store norske leksikon bevilger 500 000 kr til faglitterære frilansere til 250 dybdeartikler.

(oppdateres, send gjerne tips til ekstraordinære tiltak nasjonalt eller regionalt)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]